Blog

Online video in combinatie met video interviews zorgt voor doorbraak in recruitment

Posted by:

Online video in combinatie met video interviews zorgt voor doorbraak in recruitment

Met video kun je bloed zweet en tranen vastleggen; echte emoties van echte mensen. Emotie verbindt mensen. In ons geval gaan (HR)-managers en recruiters een relatie met hun kandidaten aan. Een authentiek reëel verhaal van een directeur, HR-manager, toekomstig collega, afdelingschef of recruiter over hun bedrijf, vastgelegd op video, geeft potentiële kandidaten inzicht met wie ze werkelijk te maken hebben.

Bij Clooks prediken we dat je daarvoor in principe geen enkel audiovisueel budget nodig hebt. Met een webcam, smartphone camera, of andere semi-professionele videocamera kun je zelf, ook zonder editing software, jouw persoonlijke verhaal op video kwijt. Het gaat om de inhoud, we hebben geen televisie-aspiraties.

Een compleet Clooks-pakket bestaat al uit:

 Een domein of partnerdomein voor de eigen organisatie. Klanten zoals Rabobank of Regiodienst hebben al zo’n domein.

 Een introductievideo, bijvoorbeeld een 3-minuten employer brand video. Deze video wordt bij het opstarten van het videosolliciteren aan kandidaten getoond én wordt gebruikt op carrière-beurzen, als online video op websites, op werkenbij-sites, YouTube, etc.

 Een instructievideo, met uitleg voor kandidaten. Er is een standaard instructievideo opgenomen. Steeds meer klanten produceren echter een eigen instructievideo.

 Een aantal videovragen. Dit zijn bijvoorbeeld 6 door de werkgever ingesproken videovragen. De kandidaten beantwoorden deze videovragen thuis met behulp van hun eigen webcam.

 Een ‘bedankt!’-video. Deze video krijgt de kandidaat te zien als hij alle videovragen met zijn eigen webcam heeft beantwoord. In de video kan bijvoorbeeld worden opgeroepen om een bepaalde datum voor een open dag vrij te houden.

Voor 99 procent van de directeuren, managers en recruiters geldt, dat het (in) spreken op video, bijvoorbeeld ten behoeve van een 3-minuten- bedrijfsdocumentaire, een promotieclip of het stellen van videovragen aan kandidaten, best wel een beetje spannend is. Dit zie je er ook vaak aan af, zeker omdat de toeschouwer de doe-het-zelf video-inspanningen op bijvoorbeeld werkenbij-websites, YouTube of Clooks, vergelijkt met de huidige kwaliteitsstandaard van het medium waarmee hij is opgegroeid: televisie.

Echter het Clooks-netwerk bestaat naast andere (HR)-disciplines ook uit mensen met vele jaren aan arbeidsmarktcommunicatie- en televisie-ervaring. Die ook wel weten dat het een ongelijke strijd is. Een televisiepresentator die een stand up doet krijgt wat extra make up onder zijn ogen om de wallen weg te werken, werkt soms met een Autocue en zelfs buiten wordt er licht bijgeplaatst om hem van zijn beste kant te laten zien. Achteraf wordt nog eventuele ruis op de stembanden weggefilterd in de montage.

Weliswaar staat bij Clooks nog steeds de inhoud voorop maar willen wij op het gebied van de audiovisuele techniek een belangrijke stap gaan zetten om ook de visuele uitstraling van de presentatievideo of promotiefilm er professioneel verzorgt uit te laten zien.
Eén van die audiovisuele professionals uit ons netwerk hebben we bereid gevonden om de bureaus en bedrijven, de klanten van Clooks, te helpen. Dat kan al om een eenvoudig advies gaan, of om persoonlijke begeleiding bij het opnemen.

We hebben het hier over David Anker. David is vanuit zelfstandigheid bij Clooks betrokken met zijn eigen bedrijf Sputnik Productions. David verenigt binnen Sputnik Productions zijn kennis en ervaring die hij de laatste 13 jaar heeft opgebouwt met het maken van audiovisuele producties voor televisie, het bedrijfsleven en de overheid. Met zijn inhoudelijke kennis over televisie, film & video, presenteren, geluid-, stem-, muziek-, en tekstgebruik geeft hij dagelijks audiovisuele inhoud aan het abstracte begrip: ‘de boodschap overbrengen’.

David Anker legt een grote passie aan de dag om het technologische samenspel van optimaal beeld & geluid te combineren met een heldere focus over wat de inhoudelijke boodschap uiteindelijk moet worden, in goed overleg met de opdrachtgever.

Daarnaast beschikt Sputnik over de gehele range aan moderne opnameapparatuur en is daarmee een audiovisueel partner voor bureaus, broadcasters en bedrijven.
Zoals bijvoorbeeld omroepen (NPS, Teleac, RVU (NTR), At5, Het Gesprek, de commerciëlen) gemeentes en provincies (Amsterdam, Utrecht, Overijssel, Flevoland) en bedrijven als ManualMaster, Unilever en Ernst & Young.

Video op internet in diverse vormen is een van de belangrijke informatiebronnen voor kandidaten. Video is het beste medium om de sfeer en werkcultuur van een organisatie over te brengen. We nodigen je uit om contact op te nemen met Sputnik Productions of Clooks als je meer wilt weten over onze visie op arbeidsmarktcommunicatie, videosolliciteren en online video.
Sputnik Productions – www.sput-nik.nl – Clooks – www.clooks.com

 

0
Media Dunes

About the Author:

We offer bright ideas for business to business marketing communications, no matter what your budget. Smart strategies for promoting your products and services to the marketplace increase your brand recognition and help to build new business. I believe in an integrated approach to marketing communications.

Add a Comment